Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

11η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων στο ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΗΜΑΘΙΑΣ!

Το τοπωνύμιο Ξηρολίβαδο προφανώς οφείλεται στην εικόνα που παρουσιάζει το λιβάδι σε θερινές ημέρες μετά από μακρά περίοδο ανομβρίας όπου το χορτάρι του ξεραίνεται. Το μεγαλύτερο ωστόσο διάστημα του χρόνου το λιβάδι είναι καταπράσινο και αποτελεί χάρμα οφθαλμών. Ως Ξηρολίβαδο προσδιορίζονταν παλαιότερα όχι μόνο το χωριό αλλά και το περιβάλλον οροπέδιο καθώς και η γύρο ορεινή περιοχή. Ο γνωστός περιηγητής F.Pouqueville, που πέρασε από το τότε κατεστραμμένο χωριό το 1806, στην περιγραφή του κάνει λόγο για το “όρος Ξηρολίβαδο” με τον ακόλουθο τρόπο: ''Μια κοιλάδα εκτάσεως τεσσάρων λευγών κατοικημένη από Τούρκους κονιάρηδες απλώνεται από το Ντεντελέρ ως το όρος Ξηρολίβαδο στους πρόποδες του οποίου συναντάμε τα ερείπια ενός μεγάλου χωριού που βρισκόταν στην είσοδο μιας δασωμένης και πολύ στενής κλεισούρας, μήκους τριών τετάρτων της λεύγας, η οποία καταλήγει στη Βέροια, μια πόλη θεωρούμενη ως η αρχαία ομώνυμη πολιτεία''.
Από τα παλαιότερα χρόνια αλλά και σε όλες τις ιστορικές αναφορές το όνομα της περιοχής δεν έχει αλλάξει αλλά παραμένει σταθερά ως Ξηρολίβαδο. Σε γνωστά έγγραφα του Τουρκικού Ιεροδικείου της Βέροιας, το Ξηρολίβαδο μνημονεύεται πολλές φορές από το 1640. Με το ίδιο όνομα το χωριό αναφέρεται και σε δημοτικά τραγούδια, όπως σ' ένα που εξιστορεί εκστρατεία του περίφημου Νικοτσάρα.
Το όνομα Ξηρολίβαδο διατήρησαν και οι βλαχόφωνοι κτηνοτρόφοι μετά την εγκατάστασή τους στο Βέρμιο, προερχόμενοι από τα Βλαχοχώρια της Πίνδου. Παρά το γεγονός ότι και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας το χωριό αναφέρεται ως Ξηρολίβαδο, οι Τούρκοι περιστασιακά το αποκαλούσαν Ουζούντζιοβα ή και Ανω Ουζουντζά.
http://www.xirolivado.gr/

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου έχει καθιερώσει, με ιδιαίτερη επιτυχία κάθε χρόνο, την Συνάντηση (ενδέκατη, 11η φέτος) Χορευτικών Συγκροτημάτων προς τιμήν του προστάτη του χωριού, Προφήτη Ηλία. Οι γιορτές Βερμίου είναι ένας δυναμικός θεσμός με το παραδοσιακό Ξηρολίβαδο να αποτελεί, κάθε καλοκαίρι, το σημείο αναφοράς στην παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Καταξιωμένοι σύλλογοι από τη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα τιμούν με την παρουσία τους κάθε χρόνο τη διοργάνωση, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Συγχαρητήρια στον διοργανωτή Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου για την υψηλής ποιότητας πολιτιστική εκδήλωση όπου, κάθε χρόνο, ελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές, τον καθηγητή και χοροδιδάσκαλο του Π.Ο. Ξηρολιβάδου κ. Τσιαμήτρο Ιωάννη, για την πρόσκληση και υπέροχη φιλοξενία του συλλόγου μας. Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους χορευτές και χορεύτριες του Π.Σ. Προστασίας & Ανάδειξης Μακεδονικής Κληρονομιάς για την εντυπωσιακή χορευτική εμφάνιση, την σοβαρότητα και το ήθος που επιδυκνείουν κάθε φορά προκειμένου να προβληθεί με το σωστό ύφος και σεβασμό η γνήσια μουσικοχορευτική παράδοση των γηγενών Μακεδόνων. Συγχαρητήρια! Χρόνια πολλά και του χρόνου ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

















































































Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την 11η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων ΕΔΩ: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1606343442951081.1073741845.1485997504985676&type=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου